Say it
Image default
Zorg

Wat doet een chirurg?

Een chirurg is een medisch specialist die vooral in ziekenhuizen werkt en zich bezighoudt met verschillende gebieden binnen de geneeskunde. Veel mensen denken dat chirurgen alleen opereren op operatietafels, maar hun werk is veel breder. Naast het uitvoeren van operaties, houden chirurgen zich ook bezig met het stellen van diagnoses, het voorbereiden van patiënten op operaties, de nazorg en het vervolgen van patiënten na een ingreep. Ze werken nauw samen met andere specialisten, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers om patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

De rol van een chirurg

Als chirurg voer je een breed scala aan operaties uit, van kleine ingrepen in de polikliniek tot complexe operaties voor kanker, vaataandoeningen en ernstige verwondingen. Je begeleidt ook patiënten voor en na de operatie en neemt vaak de beslissingen over noodzakelijke operaties bij spoedgevallen. Binnen de chirurgie zijn er verschillende specialisaties, zoals gastro-intestinale chirurgie, kinderchirurgie, oncologische chirurgie, traumatologie en vaatchirurgie, waarbij elke specialisatie zich richt op specifieke medische gebieden.

Hoe word je een chirurg?

Je begint eerst met een zesjarige studie geneeskunde aan een universiteit. Na het behalen van je artsendiploma kun je kiezen voor een specialisatie tot chirurg, die nog eens zes jaar duurt. Tijdens deze specialisatie werk je in een opleidingsziekenhuis en leer je diverse aspecten van de chirurgie, zoals gastro-intestinale chirurgie, traumatologie, vaatchirurgie, kinderchirurgie en chirurgische oncologie. Na deze uitgebreide opleiding kun je ervoor kiezen om je nog verder te specialiseren, bijvoorbeeld in de orthopedie.

Eisen en competenties

Om een goede chirurg te worden, zijn bepaalde vaardigheden en eigenschappen echt onmisbaar. Je moet handig en nauwkeurig kunnen werken, goed omgaan met stress en snel beslissingen kunnen nemen. Ook is het essentieel dat je goed kunt samenwerken, overzicht houdt en weet wat je grenzen zijn. Een goede chirurg is niet alleen bedreven in opereren, maar ook sterk in communicatie met patiënten en collega-zorgverleners.

Is de functie van chirurg geschikt voor jou?

Het is een goed idee om eerst te ontdekken of deze rol goed bij je past. Je kunt hiervoor een gratis loopbaanwijzer voor artsen invullen. Deze tool helpt je op basis van je voorkeuren en vaardigheden om te zien of chirurgie echt iets voor jou is door de drie medische specialismen te identificeren die het beste bij je aansluiten. Qua salaris kun je als chirurg in dienst van een ziekenhuis tussen de €70.000 en €130.000 per jaar verdienen. Als zelfstandig chirurg kunnen je inkomsten variëren van €150.000 tot €250.000 per jaar.