Say it
Image default
Onderwijs

Tips voor het maken van een studiekeuze

Iedereen die op de middelbare school zit weet dat het moment om een studiekeuze te maken er aan zit te komen. Voor veel leerlingen kan dit een spannend maar zelfs in sommige gevallen ook een behoorlijk stressvol idee zijn. Veel leerlingen voelen namelijk dat het maken van een studiekeuze een keuze is waar ze de rest van hun leven aan vast zullen zitten. Ze voelen daarom namelijk dat ze in één keer de goede keuze zullen moeten gaan maken. Het maken van een goede keuze kan erg lastig zijn. Daarom zijn het lezen van veel tips en hulp bij studiekeuze goede ideeën. 

Tip 1: praat met mensen 

Een eerste en belangrijke tip die je kunt toepassen wanneer je op het punt staat om een studiekeuze te maken is om met andere mensen over je keuze te praten. Dit kunnen van allerlei verschillende mensen zijn. Op school zou je bijvoorbeeld kunne praten met een mentor of een decaan. Vaak kunnen zij helpen bij het geven van studiekeuzeadvies. Ook in je persoonlijke omgeving kun je met mensen praten. Praat bijvoorbeeld met je vrienden over hoe zij er in staan om een studiekeuze te maken. Ook kun je aan vrienden vragen hoe zijn tot hun eigen studiekeuze komen. Verder kun je ook met je ouders bespreken over wat voor studie zij denken die bij jou zou passen. 

Tip 2: bezoek open dagen  

Een andere hele goede tip is om open dagen te bezoeken. Veel scholen, hogescholen en universiteiten organiseren meerdere keren per jaar een open dag. Tijdens de open dag kun je een indruk krijgen van het gebouw, de lokalen en de sfeer. Ook kunt je vaak voorlichtingen bijwonen van allerlei verschillende studies. Hier kun je al je vragen stellen over de studie. verder heb je vaak ook de mogelijkheid om in gesprek te gaan met mensen die op dit moment de studie volgen die jij aan het overwegen bent. Het is heel interessant om op deze manier te ervaring van een student aan te horen. 

Tip 3: neem het niet te zwaar 

De laatste tip is om de studiekeuze niet al te zwaar te nemen. Het is natuurlijk erg fijn als je in één keer de juiste keuze zult maken. Echter, wanneer je jezelf oplegt dat je per se in één keer goed moet kiezen loop je het risico om jezelf veel te veel druk en stress op te leggen over het maken van de keuze. In plaats daarvan is het dus een beter idee om de keuze niet al te zwaar te maken. Het maken van een verkeerde keuze is namelijk niet het einde van de wereld. Jaarlijks overkomt dit heel veel mensen, dus je zult heus niet de enige zijn. 

 

https://septemberadvies.nl/