Say it
Image default
Auto's en Motoren

Het afsluiten van een taxiverzekering doe je op deze manier

De taxiverzekering staat er om bekend een verzekering te zijn die niet zo eenvoudig kan worden afgesloten. Het probleem schuilt hem op dit vlak in het feit dat heel wat verzekeraars niet langer bereid zijn om deze verzekering aan te bieden. De reden? Het aantal schadegevallen ligt vaak veel te hoog waardoor verzekeraars er financieel niet uitkomen met deze verzekering. Betekent dit dat het afsluiten van een verzekering voor taxibedrijven tegenwoordig niet meer mogelijk is? Dat nu uiteraard ook weer niet. Dat kan ook niet, want ook taxi’s die in het verkeer worden gebracht dienen verplicht te zijn verzekerd. Ben jij ook op zoek naar een mogelijkheid om jouw taxi’s verzekerd te krijgen? Dan is het de moeite waard om even de informatie op deze pagina door te nemen.

Wat is een taxiverzekering?

Een taxiverzekering is eigenlijk gewoon een autoverzekering, maar dan uiteraard zoals de naam reeds laat vermoeden specifiek voor taxi’s. Net zoals voor de gewone autoverzekering geldt ook de taxiverzekering kan worden afgesloten in verschillende vormen. Een klein probleem dat zich bij deze verzekering stelt is dat niet elke verzekeraar zomaar bereid is om ze aan te bieden. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat het risico voor verzekeraars bij dit soort van verzekeringen vrij aanzienlijk is. Je zal dus wellicht even goed moeten zoeken voordat je een verzekering kan vinden die jou de gewenste taxiverzekering zal kunnen en willen verstrekken.

In welke vormen kan deze verzekering worden afgesloten?

Het spreekt voor zich dat ook een taxiverzekering op verschillende manieren en in diverse vormen kan worden afgesloten. We maken voor het verzekeren van een taxi dan ook een onderscheid tussen drie verschillende soorten verzekeringen. We stellen ze hieronder even stuk voor stuk aan je voor.

1.) De WA-verzekering voor taxi’s

De eerste optie waarover je beschikt bij het afsluiten van een taxiverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die uitsluitend de schade indekt die wordt aangericht aan derden. In het merendeel van de gevallen is het zo dat taxibedrijven geen genoegen nemen met dit type van verzekering. Dat is het gevolg van het feit dat WA-verzekeringen op geen enkele manier schade verzekeren die ontstaat aan de eigen taxi. Het spreekt voor zich dat taxi’s hiervoor nochtans een behoorlijk risico lopen. Dit is dus zeker een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Een voordeel van de WA-verzekering voor taxi’s is terug te vinden in de bescheiden kostprijs die er aan deze verzekering is verbonden. Taxiverzekeringen staan er in de praktijk om bekend steevast gepaard te gaan met een behoorlijk stevig prijskaartje. Dat is in het bijzonder voor beginnende taxibedrijven een doorn in het oog. Door te kiezen voor de gewone WA-verzekering zal je kunnen vaststellen dat dit niet meer zo’n groot probleem zal vormen, integendeel.

2.) De beperkt cascoverzekering voor taxi’s

Voor het merendeel van de taxibedrijven geldt dus dat ze geen genoegen willen nemen met de WA-verzekering. Dat hoeft echter niet meteen te betekenen dat men gaat kiezen voor de allrisk verzekering. Dit type van taxiverzekering staat er namelijk om bekend over een stevige verzekeringspremie te beschikken. Er bestaat gelukkig ook nog een soort van gulden middenweg. Deze gulden middenweg wordt aangeboden onder de vorm van de beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die wel degelijk verschillende vormen van eigen schade indekt. De schadegevallen die zijn gedekt hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Schade als gevolg van natuurgeweld zoals storm;
  • Schade veroorzaakt door een explosie of een brand;
  • Glasschade of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
  • Schade door een aanrijding met een wild dier;
  • Financiële schade als gevolg van diefstal van het voertuig;

Door het afsluiten van een beperkt cascoverzekering profiteer je dus eigenlijk van het beste van twee werelden. Enerzijds kan je rekenen op een toegankelijke prijs, maar daarnaast is het zo dat er toch ook heel wat schadegevallen gedekt kunnen worden. Het hoeft niet te verbazen dat veel taxibedrijven omwille van deze voordelen de voorkeur geven aan dit type van verzekering.

3.) De allrisk taxiverzekering

De derde optie die je hebt is het afsluiten van de allrisk taxiverzekering. Het gaat hierbij om de meest complete verzekering die je voor taxi’s kan afsluiten. Deze verzekering bestaat uit alle dekkingen van de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering. Deze dekkingen worden wel aangevuld met de dekking voor eigen schade. Gelet op het feit dat taxi’s uiteraard op jaarbasis een behoorlijk aantal kilometers afleggen kan deze dekking geen overbodige luxe zijn, integendeel. Belangrijk om rekening mee te houden is wel dat deze dekking er op zich voor zorgt dat de kosten vrij hoog oplopen.

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld voor taxibedrijven om een allrisk taxiverzekering af te sluiten. Tegenwoordig is het dat niet langer. Niet alleen de hoge kosten hebben hiervoor gezorgd. Daarnaast is het zo dat de allrisk taxiverzekering de meest complexe verzekering is om af te sluiten voor je taxi’s. Het niet onaanzienlijke risico dat is verbonden aan dit type van taxiverzekering zorgt er immers voor dat aanvragen voor een dergelijke verzekering dubbel worden gecontroleerd. Hoe dan ook, wil jij graag zo’n verzekering afsluiten? Dan zal je daarvoor diep in de buidel moeten gaan tasten. Stel jezelf dan ook altijd de vraag of de verzekering de kostprijs wel echt waard is.

Waar een taxiverzekering afsluiten?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat je taxi verzekeren een ietwat complexere verzekering is om af te sluiten. Dat is het gevolg van het feit dat door de jaren heen verschillende verzekeraars de keuze hebben gemaakt om ze uit hun aanbod te schrappen. Dat als gevolg van het feit dat de verzekering eigenlijk te veel risico met zich meebracht.

Dit gezegd hebbende is het vanzelfsprekend dat er nog altijd voldoende verzekeraars zijn die deze verzekering voor taxi’s wel nog aanbieden. Dat is ook nodig, want alle taxi’s die in het Nederlandse verkeer worden gebracht dienen verplicht te zijn verzekerd. Hoe dan ook zal je sowieso wel even een goede vergelijking moeten uitvoeren. Alleen op die manier zal je immers snel een geschikte verzekeraar vinden om de taxiverzekering van je keuze bij af te kunnen sluiten.