Say it
Image default
Marketing

De betekenis van een Canonical tag

Wanneer het gaat om SEO, weten we allemaal hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat onze website op de juiste manier wordt geïndexeerd door zoekmachines. Het gaat niet alleen om het vergroten van de zichtbaarheid van onze website voor gebruikers; maar ook om het verbeteren van onze ranking op de SERP’s. Een van de belangrijkste en meest misbegrepen aspecten van SEO is de Canonical tag. In dit artikel zullen we je alles vertellen over wat een Canonical tag is, hoe het werkt, de pijlers van de Canonical tag en waarom het belangrijk is om erin te investeren.

1. Wat is een Canonical tag?

Een Canonical tag (ook wel rel=”canonical” tag genoemd) is een code die in de head-sectie van een website wordt geplaatst. Het geeft zoekmachines de informatie welke pagina’s het belangrijkste zijn en welke pagina’s dus geïndexeerd moeten worden. Wanneer er meerdere pagina’s op een website met vergelijkbare of identieke inhoud zijn, kan een Canonical tag helpen om te zorgen dat zoekmachines de pagina’s niet als dubbele inhoud zien. Het is met andere woorden een manier om te zorgen dat zoekmachines alleen de inhoud van de belangrijkste pagina indexeren.

2. Hoe werkt de Canonical tag precies?

Als je de Canonical tag op een pagina plaatst, moet je de URL van de originele pagina aangeven met de rel=”canonical” tag. Het geeft dus aan dat dit de originele pagina is en de zoekmachine zich daarop moet richten. Hierdoor zorg je ervoor dat zoekmachines niet denken dat er dubbele inhoud op de website staat. Zonder een Canonical tag kan de zoekmachine in verwarring raken over welke pagina de belangrijkste is, met als gevolg dat de ranking van beide pagina’s daalt.

3. De pijlers van Canonical tag

Er zijn drie pijlers voor een succesvolle implementatie van Canonical tags:

– Zorg ervoor dat de URL structuur van de website duidelijk en consistent is;

– Zorg ervoor dat de inhoud van de pagina’s grondig wordt beoordeeld om eventuele problemen met dubbele inhoud te identificeren en op te lossen;

– Zorg ervoor dat de Canonical-tag correct wordt toegepast en geïmplementeerd in de head-sectie van de pagina’s.

4. Waarom je volgens ons het beste hierin kan investeren

De Canonical tag is een belangrijk onderdeel van SEO omdat het helpt om zoekmachines te leiden naar de meest relevante pagina’s en crawl errors te verminderen. Het creëert een gestructureerde URL-structuur en helpt bij het optimaliseren van de indexering. Het investeren in Canonical tags kan een grote impact hebben op de ranking van websites, en uiteindelijk bijdragen aan een geoptimaliseerde user experience.

5. In het kort

De Canonical tag is een code die in de head-sectie van een website wordt geplaatst en die zoekmachines helpt om de belangrijkste pagina’s te indexeren en crawl errors te verminderen. Het is een belangrijk onderdeel van SEO en kan een grote impact hebben op de ranking van de website. Om een succesvolle Canonical tag-implementatie te garanderen, zijn er drie pijlers: zorg voor een duidelijke en consistente URL-structuur, beoordeel de inhoud van de pagina’s grondig en implementeer de Canonical tag correct.

Conclusie

Als je een website hebt en wilt dat deze goed wordt geïndexeerd en gerankt door zoekmachines, is het belangrijk om Canonical tags correct te implementeren. Het kan helpen om dubbele inhoud te verminderen, de zoekmachines naar de meest relevante pagina’s te leiden en uiteindelijk een geoptimaliseerde website-ervaring te bieden voor gebruikers. Met duidelijke URL-structuren, zorgvuldig beoordeelde inhoud en correcte Canonical tag-implementatie kan je ervoor zorgen dat jouw website doorzoekbaar, vindbaar en relevant blijft voor je doelgroep.