Ben jij recentelijk afgestudeerd en zoek jij een baan als hypotheekadviseur? In dat geval tref jij het, want er zijn tegenwoordig zeer veel vacatures. Een leuke vacature hypotheekadviseur heb je dan ook snel gevonden. Maar als je de leuke vacature eenmaal hebt gevonden, dan moet je nog gaan solliciteren. Dit vinden beginnende werkzoekenden logischerwijs erg spannend. Op een aantrekkelijke vacature solliciteren doorgaans veel mensen. Hoe zorg jij ervoor dat je meer kans maakt? In dit artikel bespreken wij enkele valkuilen waar veel beginnende werkzoekenden intrappen. Probeer de onderstaande valkuilen te vermijden en vergroot daarmee de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Valkuil 1: de vacature niet grondig doorlezenDe gemiddelde werkzoekende struint een vacaturewebsite af en solliciteert vervolgens op een paar aantrekkelijke vacatures. Het punt is dat de gemiddelde werkzoekende vaak een standaard sollicitatiebrief schrijft. Deze wordt dan een beetje aangepast, maar er wordt weinig aan de specifieke vacature gerefereerd. Dit is niet aan te raden, want recruiters hebben dit al snel door. Het komt onpersoonlijk en ongeïnteresseerd over. Voordat je gaat solliciteren, is het dan ook aan te raden om de vacature grondig door te lezen. Wat zoeken ze precies? Wat kun jij bieden en hoe verwerk jij dit in je sollicitatiebrief? Op die manier wek je de interesse bij een recruiter. Ze nemen jou dan meer serieus als werkzoekende en ze gaan de brief en CV vervolgens grondig doorlezen. Uiteraard neemt dit wat extra tijd in beslag, maar kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.
Valkuil 2: geen eigen ‘identiteit’ in de sollicitatiebriefBeginnende werkzoekenden vinden het vaak lastig om zichzelf te profileren in een sollicitatiebrief. Ze proberen het wat ‘neutraal’ te houden, want ze durven zichzelf niet te tonen Dit is niet aan te raden, want een recruiter houdt juist van een sollicitatiebrief waarin de persoonlijkheid van de werkzoekende naar voren komt. Iedereen kan immers een concept sollicitatiebrief van internet halen en enkele zaken aanpassen. Dit is wel ‘safe’, maar de eigen identiteit ontbreekt. Probeer daarom echt authentiek te zijn in de sollicitatiebrief. Laat zien dat je geen dertien in een dozijn werkzoekende bent, maar echt iets unieks kan geven. Valkuil 3: een geforceerd sollicitatiegesprekOp internet vind je veel artikelen waarin allemaal sollicitatietips worden gegeven. Deze tips zijn vaak wel handig, maar ze vergeten vaak te melden dat authentiek overkomen zeer belangrijk is tijdens het gesprek. Uiteraard is het aan te raden om de beste versie van jezelf te tonen. Ga alleen niet een geheel nieuw persona aannemen. Dit brengt namelijk verschillende nadelen met zich mee. Recruiters hebben wel enige ervaring en ze prikken snel door een dergelijk masker heen. Tegelijkertijd houdt dit masker toch geen stand, mocht je aangenomen worden voor de functie. Probeer daarom niet geforceerd over te komen tijdens het sollicitatiegesprek. Het klinkt wat clichématig, maar jezelf zijn is echt waardevoller dan je denkt.
ConclusieIn dit artikel hebben wij verschillende valkuilen besproken. Hopelijk heb je er iets aan gehad. We wensen je in ieder geval veel succes! |
