Say it
Image default
Woningen

Waarom het belangrijk is dat een aardlekschakelaar getest wordt

Veiligheid rondom elektra is natuurlijk super belangrijk, veel mensen zien namelijk niet meer in dat elektra heel gevaarlijk kan zijn. Dit komt natuurlijk doordat elektra de normaalste zaak van de wereld is geworden. Gelukkig is de elektra goed beschermd, de elektra wordt namelijk beschermd door een aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar zit in de groepenkast. De aardlekschakelaar beschermt namelijk de elektra wanneer er stroom wordt gelekt, stroom kan worden gelekt wanneer er twee beschadigde elektra draden met elkaar in contact komen. Het is dus ook belangrijk om om de paar jaar te kijken in welke staat de elektra draden zijn.

Aardlekschakelaar testen

Omdat een aardlekschakelaar voor zoveel veiligheid zorgt is het verplicht dat hij op twee verschillende momenten in het jaar wordt getest, de momenten die hier het meest voor worden uitgekozen zijn de dagen waarop de tijd veranderd. Op deze dagen moet je namelijk toch al alle tijdgebonden apparaten resetten dus is het testen van de aardlekschakelaar ook makkelijk te onthouden.

Hoe moet je een aardlekschakelaar testen

Het testen van een aardlekschakelaar is erg makkelijk, er zit namelijk een knop op met de letter “T”. Wanneer je deze knop indrukt wordt alle elektra uitgeschakeld, om vervolgens de elektra weer terug te krijgen moet je de aardlekschakelaar opnieuw aanzetten. Wanneer dit niet lukt is er iets mis met de aardlekschakelaar, je kunt dan het best een elektricien bellen om dit probleem op te lossen. Wanneer de elektra gewoon weer aangaat is er niks aan de hand met de aardlekschakelaar, je hoeft verder dus ook helemaal niks te doen. 

Vraag een ander

Wanneer je zelf echt niet weet hoe je met een groepenkast of aardlekschakelaar om moet gaan kun je het best iemand anders om hulp vragen. Het is namelijk ook niet goed als je maar wat dingen in gaat drukken.