Say it
Image default
Energie

Kun je zonnepanelen op een dak met een bliksemafleider plaatsen?

In de zomer neemt de kans op onweer toe. De laatste jaren komen er steeds meer onweersbuien voor en ook de intensiteit neemt toe. Reden genoeg om goed na te denken over bliksembeveiliging voor jouw woning. 

Bliksembeveiliging kan zowel inwendig als uitwendig zijn. Onder inwendige bliksembeveiliging wordt overspanningsbeveiliging verstaan. Overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat bij een te hoge spanning de elektrische spanning naar de aarde geleid wordt. Hierdoor raken elektrische apparaten niet beschadigd. Uitwendige bliksembeveiliging wordt aan de buitenkant van een gebouw geplaatst zoals een bliksemafleider.

Een bliksemafleider voorkomt schade door blikseminslag. De bliksemafleider wordt op het dak geïnstalleerd, meestal op het hoogste punt. De bliksemafleider bestaat uit koperen of aluminum leidingen die met elkaar verbonden zijn. Dit wordt ook wel de Kooi van Faraday genoemd. Langs het gebouw lopen leidingen naar beneden zodat overtollige stroom de aarde ingeleid kan worden. Deze leidingen zie je vaak niet omdat deze goed weggewerkt kunnen worden. 

Veel huizen hebben geen bliksemafleider op het dak, dat is meestal ook niet nodig. Bij vrijstaande woningen in een gebied waar relatief weinig bebouwing is of gebouwen die kwetsbaar zijn doordat ze bijvoorbeeld een rieten dak hebben wordt het wel aangeraden om een bliksemafleider te laten plaatsen.

De bliksem slaat namelijk doorgaans op het hoogste punt in de omgeving in. Als een gebouw of woning in een gebied met weinig andere gebouwen of bomen ligt is de kans groter dat de bliksem op de woning in slaat.

Tegenwoordig hebben steeds meer woningen in Nederland zonnepanelen op het dak. Wanneer je zonnepanelen op het dak hebt liggen is de kans op blikseminslag niet groter maar mocht de bliksem inslaan is de schade wel groter. Het is daarom verstandig om zonnepanelen te laten aarden. 

Heb je een bliksemafleider en wil je zonnepanelen laten plaatsen? Dit is mogelijk maar het kan zijn dat de bliksembeveiligingsinstallatie aangepast moet worden. De zonnepanelen moeten namelijk meegenomen worden in de bliksembeveiligingsinstallatie. Wanneer de zonnepanelen geplaatst en geïnstalleerd zijn wordt het aangeraden om de bliksemafleider te laten controleren. 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging/zonnepanelen