In dit artikel lees je hoe je kunt afvallen na de bevalling en zwanger worden.
Afvallen na de bevalling
Helaas is het zo dat je tijdens je zwangerschap minstens tien en vaak nog wel meer dan tien kilo aankomt. Na de bevalling willen de meeste moeders natuurlijk weer afvallen om op hun oude gewicht terug te komen (en wie weet nog wel minder). Afvallen na een bevalling, hoe kan je dit het beste doen en hoe lang duurt het voordat je na een bevalling weer op je oude gewicht bent?
Afvallen en bevalling
Tijdens maar ook na de zwangerschap kan het lichaam van de vrouw vocht vast houden. Dit vocht zorgt soms voor problemen in verband met afvallen. Ten eerste is vocht natuurlijk ook gewicht en ten tweede kan het bewegen en dus afvallen na bevalling moeilijk maken. Maar na 2-3 weken zal het meeste vocht zijn verdwenen. We raden dan ook aan om niet eerder dan 2-3 weken na de bevalling te beginnen met afvallen van overtollige kilo’s die er tijdens de zwangerschap zijn aangekomen. Hoe kan je het beste afvallen na de bevalling?
Afvallen na bevalling
Afvallen na een bevalling kan op vele manieren. Wil je snel en goed afvallen, dan raden we je aan om te gaan hardlopen, en ook zwemmen kan een goede sport zijn om gewicht te verliezen omdat je minder druk hebt op je spieren tijdens het zwemmen. Zoals hierboven vermeldt raden we aan op op zijn vroegst 2-3 weken te wachten met afvallen na een bevalling. Iets later dan dat, een maand is misschien nog wel beter. Hoe kan je het beste afvallen na je bevalling? Dit kan je het beste doen door aan de ene kant minder te eten, of zelfs een dieet te volgen en aan de andere kant te gaan sporten. Zo raak je het snelst gewicht kwijt en zorg je ervoor dat je het jojo effect minimaliseert. Iedere vrouw heeft een ander lichaam, zo zal de een meteen 3 keer willen gaan hardlopen of zwemmen in de eerste week van het afvallen, zo zal de ander 1 keer meer dan genoeg vinden. We raden aan om langzaam te beginnen, de eerste week zeker de kat uit de boom te kijken qua bewegen, het dieet of het minder eten kan wel al meteen beginnen. Begin hier echter ook niet mee binnen 2-3 weken omdat je lichaam genoeg voedsel nodig heeft om te herstellen van de bevalling. Sport steeds iets meer, wandel veel en let op je voeding. Zo kan je binnen een maand weer in conditie zijn en binnen afzienbare tijd meer op je streefgewicht zitten.
Wanneer oude gewicht voor zwangerschap?
Wanneer je weer je oude gewicht bereikt van voor de zwangerschap? Meestal is het gewicht dat je bent aangekomen ongeveer 10-15 kilo. Je kan op een gezonde manier zeker 5 kilo afvallen per maand en daarmee dus binnen 2 tot 3 maanden op je oude gewicht zitten. Volg je ook een dieet en sport je daarnaast veel dan is het zelfs mogelijk om een maand na je bevalling weer op je oude gewicht te zitten al is dit voor weinig moeders weggelegd. Zo kan je dus het beste afvallen na een bevalling.
Hardlopen tijdens zwangerschap
Hardlopen, als je er eenmaal aan bezig bent ben je vaak niet meer te stoppen. Toch zijn er momenten dat je (gedwongen) rust moet nemen bijvoorbeeld op het moment dat je een blessure oploopt. Voor vrouwen die hardlopen is er echter een zeer specifieke vraag met betrekking tot zwanger zijn en hardlopen. Mag je hardlopen tijdens zwangerschap? Deze vraag beantwoorden we hieronder!
Zwangerschap en hardlopen
Gefeliciteerd, je bent zwanger of bent van plan zwanger te worden, mag je tijdens je zwangerschap hardlopen? Een eenduidig wetenschappelijk antwoord is er helemaal nog niet op dit vraagstuk en het is dan ook daarom dat er zoveel twijfel bestaat rondom hardlopen tijdens de zwangerschap. Wij vinden dat we echter toch een klein antwoord kunnen geven op de vraag of je kan hardlopen tijdens een zwangerschap. Wij denken namelijk dat het verstandig is om ook tijdens een zwangerschap fit te blijven, maar we voegen daar met klem aan toe dat de intensiteit van hardlopen tijdens je zwangerschap nooit te hoog moet zijn. Als we het hebben over intensiteit van hardlopen tijdens een zwangerschap dan bedoelen hiermee het volgende, (1) de duur van hardlopen en (2) de snelheid van hardlopen. Deze twee factoren bepalen de intensiteit van het hardlopen. We raden het volgende aan bij hardlopen tijdens een zwangerschap. Ga niet langer dan 10 minuten hardlopen per dag. En doe dit op een laag tempo, denk hierbij aan een jog tempo. Wil je graag meer bewegen dan raden we aan om voor en na het hardlopen tijdens een zwangerschap van maximaal 10 minuten te gaan wandelen. Als je op een hoog tempo wandelt kan je ook fit blijven tijdens je zwangerschap.
Redenen van hardlopen tijdens een zwangerschap
Er zijn een aantal redenen om te gaan hardlopen tijdens een zwangerschap. Reden 1 is om fit te blijven zodat je lichaam zo goed mogelijk kan omgaan met de bevalling.
Zwanger en hardlopen?
Reden 2 is omdat je overgewicht hebt wat de bevalling kan bemoeilijken. Reden 3 heeft ook met overgewicht te maken, de kans op een miskraam is groter bij veel overgewicht, je wilt deze kans verkleinen en wilt daarom hardlopen tijdens een zwangerschap. En zo zijn er nog wel enkele goede redenen om te gaan hardlopen tijdens jouw zwangerschap.
Het lichaam tijdens de zwangerschap
Het lichaam veranderd tijdens de zwangerschap, zo wordt het gehele lichaam soepeler, dat is goed voor het baren van een kind maar kan je lichaam kwetsbaar maken als je veel beweegt en dit kan sneller tot blessures lijden. Je hebt een kind in je lichaam, deze heeft voldoende voedingsstoffen nodig, daarom raden we aan om bijvoorbeeld nooit (streng) te gaan diëten tijdens een zwangerschap. Ook vinden we daarom dat je voorzichtig moet zijn met hardlopen tijdens een zwangerschap omdat je kind ook zuurstof nodig heeft. Daarom mag de intensiteit van hardlopen nooit te hoog zijn.
Bewegen tijdens zwanger zijn
We raden je zeker aan om te bewegen tijdens de zwangerschap. Hardlopen kan zeker, maar pas op met de intensiteit. Je kan tijdens een zwangerschap veel wandelen, dit is beter, hiermee kan je alsnog fit blijven en afvallen zonder dat je in de knel komt met de groei van je kindje. Ook kan je prima fietsen tijdens je zwangerschap om de nodige beweging te krijgen. Probeer ook eens wat buikspieroefeningen te doen, dit kan geen kwaad, maar ook hier train je buikspieren niet kapot, met recht kan gezegd worden dat ‘train met mate’ tijdens je zwangerschap goed aangeeft hoe je om moet gaan met bewegen tijdens je zwangerschap.